onsdag 23 juli 2008

Sagan om de tre träden Avsnitt 6

De tre träden
Kapitel 6

Det var svårt att se någonting. Det var fortfarande mörkt. Ljuset som hjälpt henne att hitta vägen gled ner för kullen hon stod på och fram till dalens mörkaste ställe. Det är nog dit jag ska, tänkte Alicia och började försiktigt klättra ner för kullen. Hon kom ner på en liten väg. På bägge sidorna av vägen växte höga granar. Bakom en vägkrök blev det stopp. En järngrind spärrade vägen. På andra sidan grinden gick en smal gångstig upp till ett stort mörkt hus. Ljuset som visat henne vägen lyste på den mörka dörren. "Då är det alltså här han bor, den där Skräck," tänkte Alicia. Jag undrar om grinden går att öppna. Det gick. Den hade stått på glänt. Just när hon skulle börja gå upp mot huset hörde hon ett väldigt skällande. En stor hund kom rusande. Alicia blev rädd, snubblade och ramlade baklänges mot grinden som gick i lås. Dörren öppnades och en stor karl stack ut huvudet och skrek:

- Vad är det frågan om!? Karo, vem skäller du på?
Alicia darrade. Mannen i dörröppningen såg rakt på henne utan att se henne. Ögonen hade inte vant sig vid mörkret ännu. Elakare ögon hade Alicia aldrig sett. Just som hunden skulle hugga henne, fick hon syn på ljuset som glimmade svagt vid sidan av dörren. Och hennes mod kom tillbaka. Hon stoppade handen i fickan och fick upp några sockerbitar.
- Här ska du få något gott, sa hon så vänligt hon kunde och sträckte fram handen. Och till sin förvåning slutade hunden att skälla. Den nosade i stället på hennes hand och nafsade i sig sockret. Sedan la den sig ner vid hennes fötter. Nu hade mannen vid dörren fått syn på henne och kom klivande med stora steg. han tog henne i nacken och lyfte upp henne.
- Vad gör du här mitt i natten? Smyger runt huset. Inbrottstjuvar har jag aldrig gillat.
Då fick han syn på hunden som stod bredvid Alicia och viftade på svansen.
- Vad har du gjort med hunden? Varför skäller han inte? Varför viftar han på svansen? Har du förgiftat den?
-Jag gav honom några sockerbitar och talade vänligt med den, sa Alicia och såg rakt in i mannens elaka ögon. Då upptäckte hon något som hon inte sett förut. Bakom elakheten fanns en längtan efter något annat. Och utan att tänka på vad hon gjorde så räckte hon fram påsen med mormors bulle och sa:
- Var så god och smaka på en av mormors goda bullar!
- Va, sa mannen, en bulle!! har du kommit hit mitt i natten för att bjuda på bullar. Du är inte klok. Och till Alicias förvåning så tog mannen bullen, stoppade den i munnen, tuggade ett par gånger och svalde.
- Oj, vad den var god, sa han. Sedan satte han sig ner och somnade med ryggen mot staketet.

Inga kommentarer: