onsdag 9 juli 2008

Bibeln är ingen sagobok



Kommer du ihåg vad jag skrev om vad som är typiskt för en saga? +Okänd tid +okänd plats +okända personer. Så här börjar Lukas sin bok om Jesu liv:
Många har sammanställt en skildring av de händelser som har fått sin uppfyllelse ibland oss, enligt vad de som redan från början var ögonvittnen och ordets tjänare, har meddelat oss. Sedan jag noga efterforskat allt från början, har jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, ädle Teofilus, för att du ska veta hur tillförlitlig den undervisning är som du har fått. Luk 1:1-4

Lukas talar om hur han gått tillväga för att ta reda på sanningen om de händelser som utspelats. Han har noga efterforskat allt. Han har samtalat med ögonvittnen.
Han fortsätter sin skildring med att ange personer, platser och tider. Det var på den tidenHerodes var kung i Judeen. Sedan berättar han om en präst som hette Sakarias och som tillhörde Abias prästavdelning och som hade en fru som hette Elisabeth och var av Arons släkt.
I andra kapitlet i sin bok berättar han om Jesu födelse. Också där är han noga med att ange tider, platser och personer. Så här står det:
Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien. Alla gav sig då iväg för skattskriva sig, var och en till sin stad. Så for också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som heter Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt.
Platser, personer och tider anges noggrant. Det vi har framför oss är en historieskildring. Den som fick boken kunde kontrollera fakta. Han kunde själv söka upp platserna och personerna. Många läste Lukas bok, även de som inte trodde på att Jesus var Messias. Hade de kommit på en massa sakfel kunde de kommit med motbevis.
Varför skrev Lukas den här boken? Kanske var det den ädle Teofilus som bett honom. Teofilus ville kanske få veta så mycket som möjligt om vem Jesus var och vad han lärde. Lukas skrev också en bok om de första kristnas liv med en betoning på aposteln Paulus liv och gärning. Också den boken kan ha kommit till på en uppmaning från Teofilus. Vem var Teofilus och varför var han så intresserad? Biskop Bo Giertz skriver i en kommentar till boken att denne Teofilus kanske var den som skulle hjälpa Paulus när han ställdes inför den kejserliga domstolen för att ransakas om han gjort något brottsligt under sin missionsverksamhet. För att kunna hjälpa Paulus så var han ju tvungen att veta så mycket som möjligt om den lära Paulus förkunnade och om den verksamhet han bedrivit.
Läs Lukas två böcker. Du finner dem i Nya Testamentet i Bibeln. Böckerna kallas Evangelium enligt Lukas och Apostlagärningarna.


Inga kommentarer: