onsdag 9 juli 2008

Sagan om de tre träden - avsnitt 1


Har du läst Sagan om de tre träden? Det har du förmodligen inte. Den finns inte att köpa i någon bokaffär och du kan inte hitta den i något bibliotek, inte ens det kungliga biblioteket i Stockholm som lär innehålla allt som skrivits och publicerats. Vill du läsa den så måste du läsa den här eller också komma hem till mig.

De tre träden

Kapitel 1

För länge sedan, i ett land som ligger längre söderut än du kan tänka dig, bodde en flicka som hette Alicia. Hon bodde tillsammans med sin mormor på en gammal gård i en vacker dal. Bergen omkring dalen var höga och klädda med skog. Ett av bergen var så högt att det fanns snö på toppen även mitt på sommaren. Snöklint kallades det. Somrarna i dalen var varma och sköna. Vintrarna kalla och klara. Människorna hjälpsamma och vänliga. Alla mådde bra. Sjukdomar var sällsynta. Hände det att någon blev sjuk, så blev han snart frisk igen. Varje höst fick man stora skördar.

Mormors grannar hette Gösta och Göte. "Bättre grannar kan ingen ha!" brukade Alicias mormor säga.

Att allt var så bra berodde på de tre äppelträden. De växte där Göstas, Götes och mormors gårdar möttes. Alla som kom dit tyckte att de aldrig sett vackrare äppelträd. "Synd bara att de bär så lite frukt!" sa de. Och det var sant. Varje höst kunde man bara plocka tre äpplen från varje träd - tre gröna äpplen, tre gula och tre röda. De var mogna och färdiga att plocka vid samma tid varje år - den första oktober. Då brukade mormor, Göte och Gösta ställa till med fest - Den stora Oktoberfesten. De bjöd alla människor i dalen. Ingen tackade nej. Alla kom och alla hade med sig något gott som de bjöd på. Mormor lagade tre äppelpajer, en paj på de gula äpplena, en på de gröna och en på de röda. Pajerna var så stora att alla i dalen kunde få en stor bit från varje paj. Alicia kunde inte förstå att så få äpplen kunde räcka till så stora pajer. Det var märkliga äpplen. Människorna var goda vänner då de kom till festen och de var ännu bättre vänner när de gick. Och allt var de märkliga äpplenas förtjänst.

Inga kommentarer: