tisdag 23 december 2008

Jonas jul del 4

Där ligger stallet. Flera av fåren har följt med och lagt sig utanför. Jonas och Markus går försiktigt fram till dörröppningen och tittar in. Krubban står vid ena väggen. Bredvid krubban sitter en ung vacker kvinna. Hon böjer sig ner och plockar upp ett litet barn. Mannen bakom henne lutar sig fram och stryker barnet över huvudet. Jonas går fram och lägger sina blommor på golvet framför krubban. Den unga vackra kvinnan tittar upp och ser rakt in i Jonas ögon.
- Jag heter Maria, säger hon och det här är min man Josef.
Sedan vänder hon sig till barnet och säger:
- Jesus, den här pojken har gett dig några blommor.
Då vrider barnet på huvudet och ler mot Jonas. Jonas ser rakt in i Jesu ögon och fylls av en varm glädje, full av kärlek. Han faller på knä och viskar:
- Jesus, jag älskar dig!
Och inom sig hör han hur Jesus svarar “Och jag älskar dig.”
Bakom Jonas har herdarna fallit på knä. Jonas hör hur de berättar om vad som hände borta vid ängen.
När de slutat är det helt tyst en lång stund. Det enda Jonas hör är en vacker sång. Men den kommer inte utifrån. Den kommer från hans hjärta. Jonas lyssnar och njuter.
Men så bryts tystnade. Det är någon som talar. Jonas reser sig och vänder sig om. I öppningen till stallet står tre högresta män klädda i vackra kläder. De går fram till Jesus och böjer knä. Sedan reser de sig , bugar och går ut. På golvet vid krubban står en skål med välluktande myrra, ett skrin med guld och ett fat med rykande rökelse. Från rökelsen kommer en ljuvlig doft. Doften gör Jonas sömnig. Han lägger sig ner och faller snart i djup sömn.

Inga kommentarer: