torsdag 14 maj 2009

129 Svenskar


I slutet av 60-talet presenterade en kollega till mig bokklubben Bra Böcker. Vilken fantastisk bokklubb. Två romaner och en praktbok till ett mycket lågt pris. Jag gick med och det dröjde inte länge förrän våra tre stora IKEA-Billybokhyllor i ekfaner var fulla av BraBöcker-böcker. Nu har de flesta försvunnit till olika antikvariat eller containrar. Jag har kvar några stycken bland annat en som heter 129 svenskar. I går satt jag framför TV:n och ritade av 6 av dem, en politiker. en skådespelerska, en sångare, en författare, en kunglighet, en sportare.

Politikern:
Han gifte sig med en kvarnägardotter från Örtofta, som han tidigt lärde känna i Lund.
Sångaren:
Han ser ut som en idrottsman, lång, smärt och vältrimmad. Han är lyrisk tenor, en av de främsta i världen. Hans medtävlare är annars ofta runda och korta, många av dem hävdar till och med att det är nyttigt att ha rösten väl inbäddad i fett.
Skådespelerskan:
Det skulle bli många Bergman-filmer. "Persona" med Liv Ullman är kanske den man minns bäst. Att filma med Bergman är som "ett friskt bad" har hon sagt med balanserad respekt.
Författaren:
I en av hans böcker finns berättelsen om två pojkar som gick barfota till Stockholm med stövlarna på ryggen. De ville inte nöta på skosulorna. Den ena var hans morfar, som enligt kyrkböckerna utvandrade till Stockholm vid 18 års ålder.
Kungligheten:
Hon föddes den 23 december 1943, en dag som alla andra i Tyskland under det stora kriget. Allierade plan fällde bomblaster över landets städer, fast inte över Heidelberg, familjens hemstad. Den sparades för att bli amerikanarnas högkvarter efter kriget.
Sportaren:
Hennes möjligheter i vattnet upptäcktes tidigt. Hon var bara tre år, när hon låg och flöt i vattnet utan att röra en fena.
Vilka är de sex personerna?

2 kommentarer:

Maya sa...

JAg har ingen aning om vilka personerna är men jag måste säga att du är fantastiskt duktig på att rita!

Rune Lundblad sa...

Politiker: Tage Erlander
Sångare: Nikolai Gedda
Författare: Ivar Lo-Johansson
Skådespelerska: Bibbi Andersson
Kunglighet: Silvia
Sportare: Ulrika Knape