torsdag 6 november 2008

Tidig julbetraktelse

På ett varuhus
Redan nu i början av november börjar varuhusen fyllas med jul. Stjärnor, adventsljusstakar, julgranar, tomtar och änglar trängs med alla andra varor vi skall lockas att köpa. Stora plakat talar om vad som är årets julklapp. Frukt- och godisdiskarna svämmar över. Blomsterhörnan är full med julstjärnor, amaryllisknoppar, hyacinter och begonior i lysande färger. Ur varuhusets högtalare strömmar julmusiken.
På väggen med hyllor fulla med julprydnader så har en hylla reserverats för julkrubbor av olika slag, storlekar och prisklasser. En julkrubba hör ju också julen till. En krubba som är större än de andra får extra uppmärksamhet. I krubban ligger ett litet barn. En kund tittar nyfiket på barnet och lyfter upp det och går fram till en av de unga expediterna som står och plockar upp julprydnader ur en kartong och frågar:
– Vad är det här för ett barn?
– Om det låg i en av krubborna så är det Jesusbarnet.
Kunden som aldrig hört talas om något Jesusbarn blir nyfiken och undrar:
– Vad har han med julen att göra?
– Jag vet inte riktigt, men vi säljer rätt många sådana där prydnader så här före jul..
Just då ändrar julmusiken i högtalarna karaktär. Bandet har kommit fram till den religiösa sångavdelningen och en sångare börjar sjunga "Nu tändas tusen juleljus".
Du står i närheten och har hört hela samtalet mellan kunden och expediten. Du går fram och tar kunden i armen och säger:
– Jag hörde din fråga. Lyssna på sången så får du svaret.
Sångaren har kommit fram till andra versen och ur högtalarna kan man höra orden:
"Och över stad och land ikväll går julens glada bud
att född är Herren Jesus Krist
vår Frälsare och Gud."
– Där har du svaret på din fråga. Barnet du håller i handen är vår Frälsare och Gud. Det är på grund av hans födelse vi firar jul. Men det har man glömt i stort sett. Man tror att han bara är en av julens många dekorationer i stället för att vara julens egentliga centrum. Han borde lyftas fram och få fylla hela varuhuset med sin närvaro, glans och härlighet så att allt annat försvann.
Sångaren har avslutat "Nu tändas tusen juleljus" och börjat på sången "Stilla natt" Du och kunden står stilla och lyssnar. Tredje versen ropar ut:
"Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen,
oss är en Frälsare född."
När sången tystnat står du och kunden tysta en stund och sedan säger ni hej till varandra och skiljs åt. Den religiösa delen av sångbandet är slut och någon börjar sjunga: "Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara" Du stänger dina öron och går bort till kafeterian och sätter dig och ber:
Herre, låt människorna få syn på dig.
Du som är världens frälsare
Du som är ljuset som lyser i mörkret och som inte mörkret kan vinna över.
Du som har kommit för att vi skall ha liv, ja, liv i överflöd.
Du som är vägen sanningen och livet.
Amen

Inga kommentarer: