lördag 11 februari 2012

Sunt förnuft

En dödsruna införd i London Times

Idag sörjer vi en gammal kär väns bortgång, Sunt Förnuft, som funnits bland oss i många år. Ingen vet säkert hans ålder eftersom hans födelsebevis för länge sedan kommit bort i de byråkratiska rullorna.
Han skall dock bli hågkommen för att ha stått för så fina värden som t ex:
- När man bör hålla sig inne i dåligt väder
- Att morgonpigg fågel tar bästa masken
- Livet är inte särskilt rättvist och
- Kanske det är mitt fel.
Sunt Förnuft levde genom enkla sunda finansiella regler (som t ex Gör inte av med mer än du tjänar) och pålitliga strategier (som t ex det är vuxna som skall bestämma, inte barnen).
Hans hälsa började kraftigt bli sämre när välmenande men överbeskyddande regler fastställdes. Uppgifter om att en 6 årig pojke blev anklagad för sexuella trakasserier då han pussade en jämnårig klasskamrat, tonåringar avstängda från skolan för att ha använt munvatten efter lunchen och en lärare som fått sparken för att ha tillrättavisat en bråkig elev, fick honom definitivt inte att må bättre.
Sunt Förnuft förlorade fotfästet då föräldrar angrep lärare för att ha gjort det jobb föräldrarna misslyckats med vad gäller att lära deras uppstudsiga barn lite hyfs.
Hälsan försämrades ytterligare när skolor ålades att inhämta föräldrarnas tillstånd för att kunna ge solskyddskräm eller huvudvärkstabletter till barnen men fick inte informera föräldrar då en elev blev gravid och ville få hjälp med en abort.
Sunt Förnuft förorade sin livslust då kyrkan blev en affärsverksamhet och kriminella fick bättre behandling än deras offer.
Sunt Förnuft fick stryka på foten när man inte får försvara sig mot inbrottstjuvar i sitt eget hem utan att tjuven har rätt att ställa en inför rätta, anklagad för misshandel,
Sunt Förnuft gav till slut upp livslusten helt, efter att en kvinna dömdes att inte kunnat förstå att en rykande kopp kaffe var het utan tillerkändes ett stort skadeståndsbelopp för att hon bränt sig efter att ha spillt kaffet på sig.
Sunt Förnuft följdes till den sista vilan av föräldrarna Sanning och Tillit, av hustrun Diskretion, av dottern Ansvar och sönerna Rim o Reson.
Han efterlämnar 4 styvbröder: - Vet mina rättigheter!, - Vill ha det nu!, - Det var ínte jag!! och - Stackars Mig!
Det var inte många som kom till begravningen ty de märkte inte att Sunt Förnuft gått bort.

2 kommentarer:

Margit sa...

Hej Rune! Mycket bra läsning. Har Du författat det själv eller har Du funnit det någonstans?
Vill också passa på att slicka en hjärtlig hälsning på Alla Hjärtans Dag.Ni finns ju som NI vet i våra hjärtan.H a det så gott! Margit o Lars

Margit sa...

Förlåt stavfelet. Menar förstås "skicka"