tisdag 30 december 2008

En historisk dag


I dag är det 50 år sedan jag träffade Eva den 30 december 1958
Bilden här bredvid togs 1966.

Våra gamla trätomtar dansar

måndag 29 december 2008

lördag 27 december 2008

Kastrup







I dag har vi åkt över Öresundsbron för första gången. Vi skjutsade Marie och Svenn till Kastrup och passade på att leta reda på några cachar. För att få logga in en av cacharna så var man tvungen att ta några speciella bilder. En av dem skulle föreställa skulpturen "De fyra vindarna" och så skulle man själv försöka likna en av dessa vindar. Självklart så fikade vi också.

onsdag 24 december 2008

Kändisbesök julafton 2008

Jonas jul del 5

- Vakna! Vakna! God Jul! God Jul!
Jonas sätter sig yrvaket upp! Vid sängen står pappa, mamma och lillasyster och skrattar.
- Du brukar ju aldrig kunna sova på julaftons morgon, säger mamma. Och nu har du sovit ända till åtta. Kom upp nu! Fikat är dukat i stora rummet.
- Men var är krubban med Jesus, herdarna och de vise männen?
- Krubban står på bordet vid TV:n som den alltid har gjort. Kom upp får du se. Vi har köpt en ny herde. Den är jättefin.
- Men, mamma, pappa, jag har sett Jesusbarnet på riktigt och jag har pratat med herdarna och Maria.
- Lilla gubben, det har du drömt.
Jonas sätter sig på sängkanten och tittar allvarligt på sina föräldrar.
- Nej, säger han. Det var ingen dröm. Så verklig kan inte en dröm vara.
Jonas föräldrar ler och tittar på varandra.
- Tro det då, lilla Jonas.
Jonas förstår att hans föräldrar inte tror på honom och han förstår också att han aldrig kommer att kunna bevisa att det inte var någon dröm. Han kliver ur sängen och sätter på sig ett par tofflor och går sedan in i stora rummet, där kaffebordet är dukat med kakor, bullar och levande ljus. I ett hörn tindrar granen. Vid TV:n står krubban. Jonas tittar på den nya herden hans föräldrar har köpt. Han tar upp den. Vilka levande ögon den har, tänker han. Den liknar faktisk herden Markus.
- Mamma, pappa, den här herden liknar den som sitter på stenen på julbonaden i mitt rum.
- Det finns många herdar på den bonaden, säger Jonas pappa, men ingen som sitter på någon sten. Det måste du också ha drömt.
Jonas rusar in i sitt rum och fram till bonaden. Stenen på bonaden är tom. Där sitter inte någon herde. Jonas vänder sig om. I dörröppningen står hans föräldrar och tittar på honom med uppspärrade ögon.
- Jonas, vad har du gjort med din pyjamas, den lyser! Och vad är det som luktar? Det känns som om någon tänt rökelse.
Jonas säger inget. Han tittar på herden han har i handen. Och nu ser han att den ler och blinkar med ögonen. Jonas ler tillbaka och nickar. Nu är han säker på att det han varit med om inte var någon dröm. Men hans föräldrar vet inte vad de ska tro.
Jonas säger bara:
- Det är härligt med jul. Nu går vi och fikar. Jag vill sjunga “Nu tändas tusen juleljus!”


tisdag 23 december 2008

Jonas jul del 4

Där ligger stallet. Flera av fåren har följt med och lagt sig utanför. Jonas och Markus går försiktigt fram till dörröppningen och tittar in. Krubban står vid ena väggen. Bredvid krubban sitter en ung vacker kvinna. Hon böjer sig ner och plockar upp ett litet barn. Mannen bakom henne lutar sig fram och stryker barnet över huvudet. Jonas går fram och lägger sina blommor på golvet framför krubban. Den unga vackra kvinnan tittar upp och ser rakt in i Jonas ögon.
- Jag heter Maria, säger hon och det här är min man Josef.
Sedan vänder hon sig till barnet och säger:
- Jesus, den här pojken har gett dig några blommor.
Då vrider barnet på huvudet och ler mot Jonas. Jonas ser rakt in i Jesu ögon och fylls av en varm glädje, full av kärlek. Han faller på knä och viskar:
- Jesus, jag älskar dig!
Och inom sig hör han hur Jesus svarar “Och jag älskar dig.”
Bakom Jonas har herdarna fallit på knä. Jonas hör hur de berättar om vad som hände borta vid ängen.
När de slutat är det helt tyst en lång stund. Det enda Jonas hör är en vacker sång. Men den kommer inte utifrån. Den kommer från hans hjärta. Jonas lyssnar och njuter.
Men så bryts tystnade. Det är någon som talar. Jonas reser sig och vänder sig om. I öppningen till stallet står tre högresta män klädda i vackra kläder. De går fram till Jesus och böjer knä. Sedan reser de sig , bugar och går ut. På golvet vid krubban står en skål med välluktande myrra, ett skrin med guld och ett fat med rykande rökelse. Från rökelsen kommer en ljuvlig doft. Doften gör Jonas sömnig. Han lägger sig ner och faller snart i djup sömn.

måndag 22 december 2008

Jonas jul 3

Markus hinner inte avsluta sin fråga. Helt plötsligt är det som hela himlen exploderar. Men det hörs inget ljud. Det blir bara väldigt ljust. Alla herdarna vaknar. Ljuset är så starkt att de är tvungna att hålla för ögonen. Och så blir det ännu ljusare, ett ljus starkare än solen. Nu är de riktigt rädda. Då hör de en stark röst. Det låter som om den kommer från många håll samtidigt. En strålande, himmelsk ängel visar sig. Det är den som talar och nu kan de höra vad den säger:
“Var inte förskräckta! Se jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren! Om ni går in i staden och bort till stallet som den stora stjärnan lyser på, så ska ni finna ett nyfött barn, som ligger i en krubba!”
- Oj, säger Jonas och rycker Markus i manteln. Det är Jesus! Det är barnet som Jesaja talade om. Kom vi skyndar oss dit.
- Ja, men vänta lite. Se det kommer flera änglar. Å, de måste vara flera tusen.
Ljuset har mildrats lite. Det är inte så skarpt. Det är skönt och varmt. Den himmelska ängeln har slutat tala och i stället börjar den väldiga änglahären att sjunga och prisa Gud.
“Ära vare Gud i höjden och frid på jorden!”
“Det är som i kyrkan på julottan, fast mycket, mycket vackrare”, tänker Jonas
Efter ett tag så tystnar sången och alla änglarna lämnar jorden och försvinner in i himlen. Och det blir mörkt, men inte riktigt lika mörkt som förut. Herdarnas och Jonas kläder lyser med ett sällsamt ljus. Det är som om lite av det himmelska ljuset har fastnat i deras kläder. Alla är tysta och tittar på varandra. Efter stund säger Markus:
- Kom, så går vi till stallet, som ängeln talade om. Det ligger där borta.
Det är inte svårt att hitta dit. Stallet badar i ljuset från den stora stjärnan. Jonas ser sig omkring. Finns det inga blommor som han kan plocka. Han vill gärna plocka några blommor och ge till Jesus. Då får han syn på en gul jasminbuske. Han bryter av några blommor och så går de. Markus och Jonas går först. Bakom dem kommer de två bröderna, Natanael och Johannes och sedan Markus pappa och farbror och ytterligare några herdar. “Det borde vara många fler,” tänker Jonas. “Alla människor i hela Betlehem borde vara här. Varför är de inte det? Det är kanske så att alla inte har sett det vi såg. Och vad beror det på i så fall?”
Jonas tänker att det får han fråga pappa om när han kommer hem. Och att han ska komma hem, tar han för givet.

söndag 21 december 2008

Jonas jul del 2

Han flämtar till. Vad är detta?! Stenen är tom. Herden är inte där. Det är inte möjligt, tänker Jonas och gnuggar sig i ögonen.
- Här är jag! hör han en röst som säger.
Jonas tittar på dörren. Han tyckte rösten kom därifrån.
- Nej, jag är inte där. Jag är här bakom palmen.
Jonas vänder sig om och tittar på julbonaden igen. Och mycket riktigt. Herden står och tittar fram bakom en av palmerna som morfar målat till höger på julbonaden.
- Kom hit så ska du få smaka på något gott. Herden håller fram en skål med färska dadlar.
Jonas har svårt att tro vad han ser och hör. Detta är omöjligt tänker han, men han sträcker ändå ut handen för att smaka på en dadel.
Och helt plötsligt står han bredvid herden och känner den svala nattluften mot sin kind. Han vänder sig om i tron att han ska få se sitt rum, men där finns inte något rum, bara fler palmer och fler får och fler herdar. Trots att det är rätt kallt så fryser han inte och då märker han att han är klädd i samma sorts kläder som herden. Närmast kroppen har han något som liknar en lång skjorta. Den räcker lite nedanför knäna. Och ovanpå den har han en mantel. Den är varm och skön. På fötterna har han ett par enkla sandaler.
- Var så god, du får gärna ta flera stycken, säger herden och skrattar vänligt
Jonas tar tre dadlar och stoppar dem i munnen. De var jättegoda. Sedan kan han inte låta bli att fråga:
- Vem är du? Och hur har jag kommit hit?
- Jag är Markus och där borta ligger mina två bröder, Natanael och Johannes och bredvid dem kan du se min pappa Tomas och min farbror Petrus. Och hur det gick till när du kom hit vet jag inte riktigt, men jag såg dig där du satt i sängen och inte kunde sova. Jag tyckte synd om dig och bad dig komma hit. Och så kom du. Varför kunde du inte sova?
- Det är jul, det är julafton. Och jag längtar så efter att det ska bli morgon, för då kommer det hända så mycket roligt.
- Jul? Vad är jul?
- Vet du inte det, du som är med på en julbonad. Vet du inte vad som hände?
- Nej, jag har aldrig hört talas om någon jul. Jag förstår att det är något roligt och att du längtar efter det. Jag vet hur det känns att längta. Det finns en sak som jag längtar efter mer än något annat och det är att Messias, Guds Son ska komma. Kom med här ska jag visa dig.
Herden Markus tar tag i Jonas hand och leder honom bort till ett träd. Under trädet står en lerkruka. Han öppnar locket och tar upp något som ser ut som en rulle papper.
- Det här är en bokrulle, säger han. En profet som heter Jesaja har skrivit den. Lyssna så ska jag läsa för dig.
Försiktigt rullar han upp en bit av bokrullen och börjar läsa:
“Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram...”
Här blir han avbruten av Jonas.
- Det där har jag hört. Det står i bibeln. Jag kan det nästan utantill. Längre fram så står det:
“Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.....”
Nu är det Markus tur att avbryta.
- Hur kan du känna till detta?
- Ja men, det är ju därför vi firar jul. Julen är en fest som vi firar till minnet av att Guds Son föddes. Det var det barnet, som Jesaja skrev om.
- Har han fötts menar du? När hände det? Var .........

lördag 20 december 2008

Jonas jul del 1

Jonas, 7 år, ligger i sin säng. Han sover men inte så djupt. Han vänder och vrider på sig och så slår han upp ögonen. Det första han får syn på är julstjärnan som hänger i fönstret. Den är tänd. Det svaga ljuset lyser på julängeln som står på hans skrivbord. Jonas flyttar sedan blicken och tittar på julbonaden som hänger ovanför hans säng.
Den föreställer herdarna som vaktar fåren på en äng intill staden Betlehem. I dag är det julafton, tänker han. Jul är det roligaste som finns. Han tar ett djupt andetag och njuter av alla juldofter som träffar hans näsa. Från dörren som står på glänt känner han grandoften strömma in i rummet blandad med hyacint- och pepparkaksdoft. Det doftar från fruktfatet på byrån. Bredvid fruktfatet står en skål med julgodis som sprider sin speciella doft. Hans rum är nystädat, hela lägenheten doftar julrent. Han ska just hoppa ur sängen då han får syn på väckarklockan. “Å, den är bara två,” suckar han. “I går sa pappa att jag fick gå upp tidigast klockan 6. Det är 4 timmar till klockan 6, en hel evighet.”
Jonas tycker inte att det är kul att ligga klarvaken i sängen och bara vänta. Han vill att klockan ska vara sex nu, så han får gå upp och titta på granen. I går kväll så hade Jonas och hans lillasyster fått vara med, när pappa tog in granen. Men de hade inte fått vara med när han klädde den. Och det ville de inte heller. De ville inte se den färdigklädda granen förrän på julaftons morgon.

Jonas kan inte somna om. Vad ska han göra medan han väntar. Han tittar på alla sakerna i rummet och till sist stannar hans blick på julbonaden. Den är fin tycker han. Hans morfar målade den för många år sedan, när han var ung. Nu är hans morfar död. På tavlan finns det fem herdar. Alla sover utom en som sitter på en sten och tittar på fårhjorden, som ligger och sover i gräset. Jonas ställer sig upp och räknar fåren. Det är femton stycken. De ser så levande ut. Hans morfar var duktig på att måla. Framför herden som sitter på stenen brinner en liten eld. Himlen är alldeles översållad med stjärnor. En av stjärnorna är större än de andra. Det måste vara den stjärnan, som de vise männen såg, tänker Jonas. Och så flyttar han blicken för att titta lite närmare på herden som sitter på stenen.

fredag 19 december 2008

Ransoneringskort


Eva har städat i några lådor och hittade då de här gamla ransoneringskorten från krigsåret 1944. Hon bodde då på Gotland.

torsdag 18 december 2008

Varslet tillbakataget.


Jag fick behålla jobbet. Så jag måste tacka nej till alla jobberbjudanden som strömmat in.

onsdag 17 december 2008

Norge


















Vi har varit i Norge några dagar och firat Christinas sjuårsdag och Irenes 37-årsdag. På alla norska födelsedagskalas serveras "kransekake". Det har vi inte i Sverige."Kransekake" är något typiskt norskt.
Vi blev också bjudna att vara med på en föreställning av baletten "Nötknäpparen" där både Camilla, Christina och Anders och Irene medverkade. Baletten framfördes på Folkets hus i Askim. Vi var där tidigt och fick se när de övade och hur man byggde upp scenen. Efter föreställningen gick vi ut och åt en härligt saftig pizza. På filmklippet kan man se Anders och Irene dansa

tisdag 9 december 2008

Fler cachar


Stavsjöklint




Trygve och Marianne hade blivit intresserade av cachletning så vi tog med dem på en liten tur. Vi hade kollat om det fanns några cachar i närheten av Odalvägen 16 där mamma bor. Och det fanns en som inte låg mer än några hundra meter därifrån. Så innan gästerna kom på lördagen så gick vi ut och letade reda på den. Vi fick leta rätt så länge. Den var väl gömd. Trots Evas och min "stora" erfarenhet så var det Trygve som hittade den. De tyckte det var kul så nu är vi nog snart två familjer i släkten som håller på med denna märkliga hobby. På bilden håller Eva i den lilla cachen.
På hemvägen stannade vi till vid kanoncachen uppe på berget vid Stavsjöklint. Vi skulle lägga dit en grej.


Mamma 90 år




I helgen var vi i Stockholm för att fira mammas 90-årsdag. På lördagen hade mamma öppet hus. Vi hade ordnat med smörgåsar, kakor och tårta. Några av mammas gamla vänner kom. (3 stycken) När man är 90 år är det inte så många av de gamla vännerna som lever. Solveig Högberg, mammas pastor kom också samt en av våra gamla vänner från tiden vi bodde i Stockholm.


På söndagen bjöd vi (mina syskon med respektive) mamma på julbord ute på Stallmästargården. Det var inte lätt att ta sig dit på grund av gatuarbeten och missvisande skyltar. Som tur var så var det min bror Trygve som satt vid ratten. Han är bra på att hitta. Det var ett stort julbord, men jag måste nog säga att det julbord vi pensionärer i Landskrona blev bjudna på var en klass bättre.

torsdag 4 december 2008

Varsel


I går blev jag varslad. Från och med måndagen den 15 december kan jag inte räkna med att ha kvar min heltid inom städ- och tvättbranschen. Det finns inte jobb för två heltidstjänster, säger min fru.

onsdag 3 december 2008

Julmåltid för årets pensionärer


I dag har jag varit och ätit julbord på Citadellet. För en månad sedan fick jag ett brev från BUN (Barn- och ungdomsnämnden) Där stod det: Inbjudan. Rune Lundblad inbjudes till nämndens julmåltid på Citadellet i Landskrona. Jag tackade ja. Jag trodde att det skulle bli en flaska julmust och en landgång med julpålägg. Men vad jag bedrog mig. Vi pensionärer blev bjudna på ett stort julbord med allt som hör till. Gottebordet var i särklass. Tack snälla BUN för julbordet och den fina Orreforsvasen.

I dag snöar det





tisdag 2 december 2008

Tre ordklasser




Jag har sparat en pärm (en av 50 stycken) med gamla lektionsutkast. Jag tog fram och bläddrade i den idag, och då hittade jag ett arbetsblad som jag använt när jag undervisade om ordklasser. En målsättning jag hade som lärare var att när mina elever lämnade mellanstadiet så skulle de i alla fall känna till tre ordklasser: Substantiv, adjektiv och verb.
Det här arbetsbladet måste jag ha använt under en svensklektion i december. Det hade rubriken: Julord. Den var indelad i tre spalter som hade rubrikerna: Substantiv, Adjektiv, Verb. Under fem-tio minuter skulle eleverna fylla i de olika spalterna med så många julsubstantiv, juladjektiv och julverb som möjligt. När tiden var ute samtalade vi om orden de skrivit ner och de fick motivera sina förslag. Sedan gjorde jag en sammanställning av orden till dagen därpå. Av den sammanställningen kunde eleverna se vilka julord de flesta föreslagit.
Det vanligaste julsubstantivet var gran och ljus (18 st) och därefter kom tomte (16 st), paket (12 st) och skinka (12 st), klappar (10 st), mat (9 st), TV, kalender (8 st)
Det vanligaste juladjektivet var röd (16 st) och därefter kom grön (15 st), glad (13 st), vit, snäll, tacksam, rolig (6), trevlig (5 st)
Det vanligaste julverbet var öppna och äta (18 st) och därefter kom dansa (17 st), sjunga (12 st) skratta (8 st), dricka (7st) tacka (6 st)
Under samtalet som följde så tror jag att jag frågade om det fanns något eller några julord de glömt. Jag frågade också om de visste varför vi firade jul. Och nästan alla visste att vi firar julen till minnet av Jesu födelse. Sedan bad jag dem att titta på alla julorden vi samlat och peka ut vilka av alla dessa ord man speciellt skulle kunna koppla samman med Jesu födelse. Jag kommer inte ihåg vad de kom fram till, men det var inte särskilt många ord som hade med den kristna julen att göra.
Om du fick välja ett substantiv, ett adjektiv och ett verb av ovanstående julord som kan kopplas samman med det kristna julfirandet, vilka skulle du välja?
Jag hade valt substantivet ljus (Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen Joh 1:9)
Jag hade valt adjektivet glad.(Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Luk 2:10)
Jag hade valt verbet tacka. (Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt som de hade hört och sett, alldeles som det hade blivit sagt till dem. Luk 2:20)
Ett tips.
De tre orden skulle kunna användas som tre punkter i en julpredikan.