söndag 31 augusti 2008

Rumba i Wrangelska parken

Scenen byggs upp
Fest

På 1960-talet så framfördes konserter av olika slag i Wrangelska parken Dessa var mycket omtyckta av landskronaborna. I lördags ville man återuppliva denna tradition. Man vill att parken återigen ska bli en träffpunkt för landskronabor. Parken har förskönats en hel del under det senaste året. Den har blivit väldigt fin och lämpar sig mycket väl för olika festligheter. Jag undrar vad 1960-talets stadsbor hade tyckt om konserten som anordnades i lördags 30 augusti 2008.

lördag 30 augusti 2008

Församlingshelg





Vad händer när en massa goa församlingsmedlemmar träffas? Jo, man går tipspromenad, grillar, spelar fotboll och pratar.

fredag 29 augusti 2008

Kastanj





I dag var jag i Billesholm för att serva bilen. Det var andra servicen på den här bilen. Man skall lämna in den efter varje 1500 mil. Servicen kostade 3000 kr alltså 2 kronor milen. Jag var där klockan 08.30. Servicen skulle ta tre timmar så jag tog en promenad in till Bjuv och drack en kopp kaffe. På väg in till Bjuv så såg jag ett träd som jag trodde var en äkta kastanj. När jag kom hem så slog jag upp kastanj i vår uppslagsbok och fick då bekräftat att jag trott rätt. Teckningen här ovan visar det vi brukar kalla kastanj men som egentligen heter hästkastanj. Fotografierna visar den äkta kastanjen. Den äkta kastanjens frukt kan man äta men inte hästkastanjens.

torsdag 28 augusti 2008

Danskbesök




Vi gick den korta promenaden i dag. Regeringsgatan-Konsthallen-Seglarpaviljongen-Nyhamn-Rådhustorget-Regeringsgatan. Människorna som bor i de nya husen vid Nyhamn har en egen kaj. I dag hade de besök av en dansk tremastare som hette Maja.

tisdag 26 augusti 2008

Wrangelska parken




Snart är hösten här. Svanungarna har blivit stora.

Promenad 26 augusti 2008

Nyhamn
Vid Landskronavägen nära Gläntan
Jag gick långa promenaden i dag. 13967 steg, 12,5 km
Jag har alltid kameran med mig. Jag brukar ta kort på nybygget nere vid Nyhamn. Det området ska vara klart till jul tror jag.
När jag gått igenom Karlslundsparken och kommer fram till Gläntan och ska korsa Landskronavägen så passerar jag ytterligare ett nybyggnadsområde som ska vara klart hösten 2009.

måndag 25 augusti 2008

Tack Marianne och Hans

Marianne 60 år
Tack för en trevlig 60-årsfest!
din bror Rune

Miljömedveten dam



Den 90-åriga damen hade med sig två kassar som hon lastat på sin rullator. Den ena var fylld med tidningar och reklam. Den andra innehöll diverse glasburkar, plåtkonserver och hårdplastförpackningar. Hon var på väg till miljörummet - sopsorteringsboden. I fickan hade hon sin tvättstugenyckel, som också gick till miljörummet. Efter ett par försök så lyckades hon få upp den tunga dörren. Sedan fick hon vada genom drivor av skräp som låg kringslängt på cementgolvet. Hon fick vara extra försiktig så att hon inte halkade på alla batterier som rullade kring. Någon hade av någon anledning brutit upp skåpet där man skulle kasta förbrukade batterier och strött ut dem över golvet. I miljörummet fanns tunnor för glas, pappkartonger, tidningar, plåt, hårdplast och elektronikavfall. Men man skulle inte ha vetat vad som skulle ligga i de olika tunnorna om inte anslag talade om vad som skulle kastas i dem. Plast, papper, plåt och glas låg nämligen slängt huller om buller. Soptunnan för elektronikavfall var full med en stor TV. Ett anslag på dörren sa att grovsopor inte fick kastas i miljörummet. Två gånger i månaden ställde man ut en container där skrymmande grejer kunde kastas.
Trots röran så banade sig den gamla damen fram till de olika soptunnorna och läste noga vad som stod på de olika skyltarna och kastade sedan allt mycket ordentligt i rätt tunna. De som skräpat ner hade inte kommit in genom dörren. De hade slagit sönder ett fönster, bestrött golvet med krossat fönsterglas och sedan vänt upp och ner på det mesta. Ett fyrfaldigt leve för den gamla damen: Hurra, hurra, hurra, hurra. En guldmedalj till henne. Vad jag skulle vilja ge soprumsmarrodörerna, förstörarna vill jag inte tala om.
Att det inte ser så stökigt ut på bilderna beror på att en ung nybliven pensionär på 65 år sopat och plockat undan det värsta.

torsdag 21 augusti 2008

Nordiska museet


Marie är hos sin farmor och faster den här helgen. Hon har berättat för mig att hon tänkt åka till Nordiska museet. Så här såg hon ut när hon sist var där tillsammans med Bosse och Susanna.

Landskrona förnyas

2002

20022004

2007
2007

2008

Jag har följt utvecklingen av olika områden i Landskrona. När man åker in norra infarten till Landskrona så kommer man så småningom till Eriksgatan. Där låg för några år sedan det så kallade Kumlahuset. Att det hette så berodde nog på att när man såg det så kom man att tänka på fängelset i Kumla. De här bilderna visar utvecklingen från att det revs år 2002 till grundarbeten för ett nybygge 21 augusti 2008. I bakgrunden på nästan allabilder syns en skola - Albanoskolan som invigdes 1894

onsdag 20 augusti 2008

Venskolans gamla gymnastiklokal




Jag har jobbat några terminer på Ven. I en byggnad som kallades "Västra skolan " fanns en liten gymnastiklokal - en basketkorg, åtta ribbstolar, två bomar, ett par plintar. Där hade vi gymnastik när vi inte kunde vara ute. Det gick bra trots att lokalen inte var större än ett litet klassrum. Det största problemet var att där bara fanns ett duschrum så pojkarna och flickornafick vänta på varandra. Västra skolan låg cirka 500 meter från Uranienborgsskolan där jag jobbade. Man fick åka nerför en lång backe tills man var nästan framme vid "Prästasvängen" och sedan köra in på en liten väg till vänster. Nu vill man sälja den byggnaden. Skolan har inte användningför den längre.


Bilden på Västra skolan har jag hämtat från Lokaltidningen. Bilden på Uranienborgskolan har jag tagit själv.

Trädgårdsgillets flottar


Ett rekordstort antal människor (2644) röstade om vilken trädgårdsflotte som var vackrast. Flotte nummer 4 vann, den som hade rubriken "Gammal kärlek rostar aldrig". Det var blomsteraffären "Gröna bönor" som skapat flottträdgården. Den flotten fick 1197 röster.

Alpackor




Det har inte funnits några betande får på vallarna runt citadellet under ett par år. Orsaken var att några hade släppt löst kamphundar bland fåren. Flera får dödades. I år har fåren kommit tillbaka och den här gången med tre alpackor som livakter. Och det har fungerat bra.

tisdag 19 augusti 2008

Utdrag ur min självbiografi

Flyttkarlarna tar en rökpaus och tittar på när jag springer med kartonger
Ålgrytevägen 109

Dagen före trettondagsafton 1968 flyttade jag från Hertigvägen 18 där jag bott sedan 1948. Eva och jag hade fått hyra en lägenhet på Ålgrytevägen 109 i Bredäng. Den låg högst upp på nionde våningen.
Vi hade anlitat en flyttfirma. Men karlarna som skötte flytten hade bestämt sig för att inte jobba mer den dagen och drog därför ut på tiden. Men det gillande inte jag. De kostade ju 48 kr/tim. Så jag jobbade på och såg till att bilen blev lastad långt före deras beräknade tid. Det tog över 5 timmar för dem att lasta på de få möbler vi hade. Vi hade inga köksmöbler eller vardagsrumsmöbler. De enda möbler vi hade var några skrivbord, en byrå, ett par sängar, en spegel. Jag skrev i ett brev till mamma och pappa att min bror Bo och jag hade klarat av den här flytten på högst två timmar. På bilden syns hur vår lägenhet såg ut och hur den var möblerad några veckor efter flytten. Vi hade hunnit köpa ett köksbord och några stolar på IKEA. Det köksbordet hängde med enda tills vi flyttade till Landskrona.

måndag 18 augusti 2008

Prinsessa på vift

Vid en liten sjö i närheten av Sören Kirkegaardsstenen, Gilleleje, ligger prinsessan gömd. Hon längtar efter att någon skall finna henne och ta med henne på en resa då hon får se flera slott. Det är hennes högsta önskan enligt de personer som skickade ut henne på denna jordenruntresa.
Kronborgs slott

Citadellet i Laxå
Prinsessan har lämnat sitt gömställe vid vattentornet i Laxå

Prinsessan som låg gömd i Laxå har nu rest därifrån till Landskrona och sedan vidare till Gilleleje.

söndag 17 augusti 2008

Trädgårdsgille

Nummer 3
Nummer 1

Nummer 4


Nummer 8

Nummer 7


Nummer 6


Nummer 5

Nummer 2

Den här veckan har olika trädgårdsintresserade visat upp sitt kunnande. Åtta flottar har satts ut i vallgraven vid konsthallen och på dem har man skapat olika trädgårdsmiljöer. De åtta olika miljöerna har fått olika namn.

Försök att para ihop rätt namn med rätt flotte.
A Silverpäron i trädgårdsharmoni.
B. Den felande stenen
C. Gammal kärlek rostar aldrig
D. Some like it hot
E. Håller utvecklingen?
F. Glädje och harmoni
G. Sommartorpet
H. Harmoni vid bäcken
Lösningen finns vid inlägget "Vi har hittat fyra cachar i Laxå"

Vi hittade fyra cachar i Laxå

Vattentornet
Parken vid riksträdet

Bänken i centrum
Stationen
Vid stationen under ett fönsterbleck. Lars hittade den
Vid centrum under en bänk. Jimmy tittade på och undrade om vi tappat något. Ja, sa Eva.
Parken i centrum. Vid riksträdet.
I en klyfta vid vattentornet.
Lösning trädgårdsflottarna: 1H, 2G, 3F, 4C, 5A, 6B, 7D, 8E

Laxå 15 augusti 2008

Fotbollplan
Centrumtorget Annonstavlan vid stationen

Annonstavlan vid stationen

Eva på väg till station

Järnvägsgatan. Här bodde vi 1996/97

Gamla korskyrkan

Parkgatan 10 med vår ek

Ramunderboda kyrka
Laxå är ett fint samhälle att bo i. Ett hus som i Landskrona kostar 2300000 kostar i Laxå 350000. Passa på-